Black Rooster Audio VLA-FET - най-добрата емулация на 1176

Когато говорим за аудио компресия, няма как да не споменем легендарния UREI 1176. Създаден от Бил Пътнам през далечната 1967 и претърпял множество ревизии, така нареченият лимитиращ усилвател е проектиран около новата за времето си транзисторна FET технология, която е разработена като алтернатива на ламповите дизайни. Машината се превръща в най-известния и използван компресор за всички времена, като има голям вероятност да е причината за страхотно звучащите вокали в любимата ти песен. Заради звездния си статут и уникалния си саунд, UREI 1176 е изключително желан, съответно цената му винаги е била висока.

Точно тук се появяват момчетата от Black Rooster Audio, които начело с Андре Кирхнер разработват поразително точната плъгин емулация на 1176 - VLA-FET. Плъгинът се предлага за macOS и Windows във всички популярни формати като AAX, VST и AU, и ви дава възможност да имате точно толкова броя 1176, колкото процесорът ви позволява, а имайки предвид отличната SSE2 оптимизация на софтуера, спокойно можем да кажем, че бройката ще е напълно достатъчна.

Поглед отблизо

VLA-FET емулира всички класически функции на оригиналния хардуер - лесен контрол над входящ и изходящ сигнал, атака, отпускане и съотношение, затова с него се работи изключително интуитивно. Атаката варира от 20 до 800 микросекунди, а отпускането от 50 до 1100 милисекунди. Изборът на съотношение е между класическите 4:1, 8:1, 12:1, 20:1 и верният на оригинала експлозивен режим ‘всички бутони’, който подкарва устройството на стероиди.

Black Rooster Audio VLA-FET скрийншот

Освен гореспоменатия класически контрол, разработчиците Black Rooster Audio добавят и няколко съвременни хитри функционалности, които правят VLA-FET по-прецизен и гъвкав дори от оригинала:

За радост на окото, стрелковата скала и потенциометрите се движат плавно и гладко.

Звукът на VLA-FET

Достигаме до най-важния фактор, а именно - звукът на VLA-FET. Андре Кирхнер и екипът му са проектирали плъгина спрямо ревизия F на оригиналния 1176 LN. Това означава, че изходния усилвател е двутактов (push-pull) клас-AB, но, за разлика от оригинала, VLA-FET емулира трансформатори Lundahl, вместо типичните за ревизията - B11148.

Black Rooster Audio VLA-FET Frequency Response
VLA-FET честотна характеристика

Компресорът звучи повече от разкошно. Не се усеща дори намек за цифрова грапавина, напротив, биваме приятно изненадани с очарователен характер и кремообразна наситеност, които веднага ни присещат за вокалите на Майкъл Джаксън - един от най-известните потребители на 1176. Атаката притежава невероятно музикален екшън и заграбване, оставяйки идеалното количество преходни процеси. Автентичната емулация на веригата, която господин Кирхнер е пресъздал, звучи толкова добре, че по-скоро прилича на популярната напоследък конволюционна дискретизация (nonlinear convolution sampling), отколкото на типичното алгоритмично моделиране. Авторът се е погрижил и за намаляването на алиасинг артефактите, като е внедрил дизайн с линейна фаза и автоматична предискретизация.

Black Rooster Audio VLA-FET Total Harmonic Distortion
VLA-FET коефициент на нелинейни изкривявания

Следващото видео съпоставя VLA-FET с една от хардуерните реплики на 1176 - Klark Teknik 76-KT. Забележете страхотното заграбване и предостатъчното количество преходни процеси у VLA-FET:

Финални думи

Дали ще го използвате за деликатно подравняване на преходните процеси, агресивно мачкане на амплитудите или просто ще прекарате сигнала през устройството, за да оберете цвят и характер, VLA-FET е може би най-добрият избор за плъгин емулация на UREI 1176 и един от най-добрите плъгин компресори като цяло. Единствената забележка би могла да бъде по графичния интерфейс, който със сигурност може да бъде по-вдъхновяващ и да изглежда по-елегантно, дори футуристично.

Можете да тествате и закупите VLA-FET тук: https://blackroosteraudio.com/en/products/vla-fet